Mulini Beach

Mulini Beach, Rovinj, Croatia, 3LHD
Project year : 2014
Architect(s) :
Address : Šetalište Lona, ROVINJ, Croatia
Latitude/Longitude : 45.072294,13.635512

Client : Maistra d.d.
Project management (client) : Abilia d.o.o.
Project team : Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Nevena Kuzmanić, Tin Kavurić, Sanja Jasika
Project team collaborators : Dragana Šimić, Vibor Granić, Ivan Ćurković
Underwater construction project : Josip Prcela (Strabag-hidroinženjering)
Structural engineering – pavilion : Ivan Palijan (Palijan d.o.o.)
Electrical engineering : Tomislav Godena (Skira d.o.o.)
Plumbing and drainage : Vladimir Paun (Termotehnika Paun)
Landscape design : Luka Brnić (Vrtni Design)
Irrigation project : Damir Čizmek (In-Aqua)
Special projects – bar technology : Zoran Divjak (Dekode d.o.o.)
Structural engineering – glass roof on the pavilion pergola : Nebojša Buljan (RI ISA d.o.o.)
Signage and environmental graphics design : Lana Cavar, Narcisa Vukojević
Photographs : João Morgado

In an attractive area of Rovinj, Mulini Beach lies on the exit from the central part of the city and in the continuation of the promenade. It is in front of hotels Monte Mulini, Lone and Eden, wrapped in a rich green public park and green forest protective areas. The city’s public area and the promenade whose primary function is to connect the city of Rovinj and park Punta Corrente have Mulini Beach as an extension.

The relationship to existing terrain was an extremely important factor when designing the beach. With regard to the specific environment that is completely different depending on the time of day (the sea level varies in approximately 80 cm) due to the influence of the tides the design was dependent on the sea as a variable element, the sea has significantly influenced the creative decisions during the design process.

The entire area of the beach is divided into two zones beacuse of that fact. It is a stretch from the marina to the beach pavilion that is greatly influenced by the waves, and a much calmer bay with a pebble beach. The first zone is designed as a natural topography, with lots of fractured surfaces for sunbathing and relatively sparse vegetation. The calmer Lone bay is formed as a pebble beach with lush vegetation that gently slopes into the sea.

Located in the center of the zone, the visitor can find Mulini Beach Bar, a beach facility with a large bar, locker rooms, showers, toilets and an information desk. The beach bar transforms into a more intimate lounge with a cozy atmosphere by the sea when the evening comes. It is designed as a pavilion with a floating pergola roof – a steel structure that rests on 6 points, whose final shape was determined by an analysis of the sun movement through the summer months. The pergola, weighing 20 tons, has a span of 30m in length. It is constructed from steel sheets 8mm and 20mm thick, and has a total height of 20cm. A sliding wall that is stored inside a storage room can close the bar during the day. The pergola construction helps the sliding wall to hung. The plateau in front of the bar is equipped with infrastructure that allows small concerts and entertainment.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*